30 Aralık 2013 Pazartesi

Fırında Beşamel Soslu Ispanak

Yeni yıl gecesi herkesin sofrası şenlenir, her şey özenli ve bol pişirilir. İşte bu güzel sofralarımız için değişik bir ara sıcak tarifi;

Malzemeler;

Püresi İçin;
 *4 adet iri patates
 *1/2 çay bardağı süt

Harç İçin;
*1/2 kg ayıklanıp yıkanmış ıspanak
*6-7 adet mantar
*6-7 dilim pastırma
*1 adet büyük soğan
*1 diş sarımsak
*3,5 su bardağı süt
*3 yemek kaşığı un
*3 yemek kaşığı sıvıyağ
*Tuz, karabiber, sıvıyağ
*1 yumurta

Yapılışı;

Patatesler soyulduktan sonra haşlanır ve sonra üzerine 1/2 çay bardağı süt eklenip ezilir. Sonra bu püre fırına girebilen herhangi bir kaba bastırılarak yayılır.

Bir yandan da soğan ve sarımsak ince küp olarak doğranıp sıvı yağ ile kavurulur. Üzerine doğranan mantarlar eklenir ve yumuşayıncaya kadar kavurulmaya devam edilir. Sonra doğranmış ıspanak ve pastırmalar ilave edilir. Tuz ilave edilerek ıspanaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Beşamel sos için bir tencereye sıvı yağ dökülüp 3 yemek kaşığı un eklenerek kavurulur. Üzerine soğuk süt yedirile yedirile  eklenir ve sürekli karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince tuzu eklenerek altı kapatılır. Biraz soğuduktan sonra beşamel sosa 1 adet yumurta eklenerek iyice karıştırılır.

Pürenin üzerine ıspanaklı karışım, onun da üzerine beşamel sos eklenir. En üste ise istenilen miktarda kaşar rendelenir ve borcam önceden 190 derecede ısıtılmış fırına koyulur ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.




Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Gece gece canımı çektirdin. Hemen deniyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Off yemiştim ben sende bundan nefistii! ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil