1 Ocak 2014 Çarşamba

Kıskanç Olmak ya da Olmamak

Kıskançlık nedir? Öncelikle bu kelimenin sözlük anlamını araştırdım ve karşıma bu çıktı;

kıskançlık; bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde ya da sevilen birisinin, başkasıyla ilgilendiği kanısından kaynaklanan güceniklikle karışık acı duyma. birinin üstünlüğünü, başarısını vb.'yi kaldıramama, haset.

Ben ilk kısmı anlayabiliyorum sevdiğin adamın başkası ile ilgilenmesine ya da sevdiğin adam ile başkasının ilgilenmesine gayet doğal olarak gıcık olabiliriz. Ya da bebek yaşlarda üzerinize gelen kardeşi yetişkin olana kadar kıskanabiliriz. Fakat sonrası beni aşıyor arkadaş. Şimdi düşünce akımı şeklinde yazmak istiyorum ...

Misal sevdiklerinin başarısını kıskanmak, sürekli kıyas yapmak, sevdiklerinin sahip olduğu güzel şeyler (son model bir araba, parlayan bir pırlanta, mükemmel bir yüz güzelliği, güzel bir vücut, yakışıklı ve sevgi dolu bir eş vs vs ...) Hepimiz güzel olan ve sahip olmadığımız şeylerin hayalini kurabilir ve başkalarında görünce özenebiliriz fakat ben başkasının sahip olduğu şeyler için hırslanıp onlara kinlenme hele de yüzüne gülüp içinden ona karşı kötü duygular beslemeyi hiç anlayamıyorum... Diyeceksiniz böyle insanlar var mı çevrende? Maalesef evet var bunu hissediyorum ve gözümle görüyorum:( Yakınlarını kıskanan, onlara gayet profesyonel şekilde güler yüz samimiyet gösteren ve arkasını döndüğü anda kıskançlığından dedikodu yapıp, ağız burun kıvıran insanlar var. Ve bunları görünce en yakınına bunu yapan insan bana neden yapmasın ki diyorum. Ve bende maneviyatımızı bu denli kaybettiğimiz için yıkılıyorum. Bu şekilde insanlar kendine ve karşısındaki insana zarar veriyorlar. Kıskanan taraf hayatının sonuna kadar gerçek bir dosta sahip olamayacağı için kıskanılan taraf da bunu anlayınca kimseye güvenemeyeceği için ciddi bir üzüntü yaşıyor.

Belki de bu bir hastalıktır, ben uzman değilim tamamen kafamdan şu anda geçen tahminimi sizlerle paylaşıyorum. Belki de tedavi edilmesi lazımdır. Belki de çok yazıktır kıskanç insanlara. Belki de onlara destek olup bu durumu aşmalarını sağlamak gereklidir.

Şu hayattan dilediğim bir kaç şeyden biri benim, kızımın ve eşimin bu tarz duygulardan uzak yaşaması. Umarım Derin sevgi dolu ve kendi ile barışık bir yetişkin olup etrafındakilere de bunu öğretir.

9 yorum:

  1. Canım çevrende böyle biri varsa veya birileri ne pahasına olursa olsun uzak dur kesinlikle etrafında tutma böylelerini hele evine asla sokma derim.
    Senin güzel enerjin bunlarla kirlenmesin

    YanıtlaSil
  2. Güzel yazmışsın arkadaşım ama maalesef bazen o insanlara mecbur kalabiliyoruz. Hayatımızdan silip atamıyoruz. Sanırım o insanları öyle kabul edip, konuşacak fazla malzeme vermeden hayatımıza devam etmeliyiz. En azından ben böyle bir yöntem uyguluyorum ve memnunum. Hayatımın içine çok dahil etmiyorum. Bir de kıskanma herkeste olan bir duygu ama önemli olan fesatlık haline gelmemesi. İşte orada kendiyle barışık olmanın ve ailenin önemli olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle canım çocuklarımızı sevgi dolu yetiştirelim ki böyle olmasınlad

      Sil
  3. Kıskançlık fesatlık ve kin. Kim olursa olsun uzak durmak lazım bence. Eninde sonunda bir zararları dokunuyor malesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet buna bulaşanın sonu kötü oluyor malesef :(

      Sil
  4. Hırsından gözü kararanları gördükçe ben de anlam veremiyorum çoğu zaman zenginlik ilk akla gelen olur böyle durumlarda ama aynen senin yazdığın gibi mutluluk,huzur ,sağlık dahi kıskanılacak ögeler haline geldi! artık ...
    herkes birbirini olumlu veya olumsuz eleştirir orası ayrı ama yüzüne gülüp içten içe fesatlık işte o kısmı anlayamıyorum hiç!!!

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık ezgim ne güzel anlatmışsın:)

    YanıtlaSil
  6. Çoğu insan taktir etmeyi bilmez. Gıpta etmek, örnek almak yerine kıskanır malesef...Kıskandıkları insanlar ,aslında olmak istedikleri ama kendilerine bile itiraf edemedikleri insanlardır.Bende hep çocuğumun kıskanırken zarar veren insanlardan uzak büyümesini diliyorum. sevgiler...

    YanıtlaSil