Oyun oynamak çocukta dikkat yeteneğinin artmasını sağlar. Özellikle küçük yaşlarda öğrenme potansiyeli çok yüksek olduğundan, çevresini saran nesne ve kavramları en doğal şekilde oyun aracılığı ile öğrenir. Farklı oyunlar sayesinde bebeklerimizin duyusal ve öğrenme kapasitesi artar. Duyulara bağlı hareketliliği dengelenir. En güzeli de anne bebek arasındaki sevgi bağı güçlenir.
Fakat gel gelelim Derin oyuncaklarla çok oynamayı seven bir çocuk değil. O yüzden evde kendi kendimize oynadığımız ve Derin'in en sevdiği oyunları paylaşmak istedim.
Kulübe Oyunu
Biz çocukken de bu oyunu çok oynardık. Masanın üzerine büyük bir çarşaf örtün. Oyuncakları ile içeri girip oyun kurun. Ya da anneden/babadan saklanmayı öğretin. Ceee oyunu da oynayabilirsiniz.
Bu oyun sayesinde çocuğun hayal gücü zenginleşir, keşfetmeyi öğrenir, yön bulma yeteneği artar.
Kürek Çekme
Karşılıklı oturun ve bacaklarınızı öne doğru uzatıp hafifçe aralayın, çocuğunuzu bacağınızın arasına yerleştirin. Ellerinden tutup ileri geri sallamaya başlayın. Sallanırken de ona uygun tempolu şarkı söyleyin.
Bu oyun sayesinde hareketleri birbirine bağlamayı öğrenir, esneklik kazanır, gücünü dener, ritim duygusu gelişir.
Parmaklar
Parmaklarınızın iç kısmına boyalı kalemle komik ve neşeli yüzler çizin. Sonra çocuğunuza yaklaşın ve yüz resimlerini görmesini sağlayın. Çizdiğiniz yüz resimlerini konuşturabilir, her birini ayrı bir karaktere dönüştürebilirsiniz. Onları konuştururken her bir parmak için farklı bir ses tonu kullanırsanız çocuk değişik karakterleri tanımaya başlar. Hatta karakterlerle öykü kurabilirsiniz veya onlara şarkı söyletebilirsiniz. Eğer hoşuna gideceğini düşünüyorsanız kendi parmaklarına da karakter yapabilirsiniz.
Bu oyun sayesinde izleme becerisi gelişir, işitme duyusu keskinleşir, hayal gücü ve yaratıcılığı zenginleşir, ifade ve iletişim becerisi güçlenir, heyecanlarını dışa vurmayı öğrenir.
Benim İkizim
Büyük bir kağıdı yere yayın ve çocuğa, sırtüstü kağıdın üzerine yatarak kol ve bacaklarını açmasını söyleyin. Kağıt üzerine çocuğun silüetini çizin. Kağıdı çocuğun boyu ile aynı hizaya gelecek şekilde duvara asın. Silüetin farklı noktalarını (organların olduğu bölümleri) etiketle işaretleyin. Çocuktan da geri kalan etiketleri silüetin farklı yerlerine yapıştırmasını isteyin. Ona önce organların yerini öğretip, sonra organ isimlerini söyleyerek gerektiği yere yapıştırmasını isteyin.
Bu oyun sayesinde kendi bedenini tanır, etkinlikleri paylaşmayı öğrenir, görsel koordinasyonunu sağlar, organların isimlerini ve yerlerini öğrenir.
Araba
Bu oyun için yumuşak bir battaniye veya dayanıklı bir çarşaf gerekmektedir. Battaniyeyi düz bir zemine serin. Çocuk, battaniye üzerine otursun veya yüzüstü yatsın. Battaniyeyi bir kenardan sıkıca tutun. Ve asla zorlamadan yavaşça battaniyeyi çekerek çocuğu odada dolaştırın.
Bu oyun sayesinde refleksleri gelişir, dengesini korumayı öğrenir, yer değiştirme ve farklı boyutlar gibi kavramları öğrenir, farklı hız ve hareketler hakkında bilgi sahibi olur.
Zıp Zıp Zıpla
Orta boy bir örtüyü yere serin ve üzerine tüylü oyuncaklarından ya da bebeklerinden birini getirip koymasını söyleyin. Örtüyü bir ucundan sıkıca tutmasını isteyin, siz de diğer ucundan sıkıca tutun. Üçe kadar sayın ve örtüyü hafifçe havalandırın. Ona önce oyunun nasıl oynanacağını göstermeniz gerekebilir. Oyunun amacı oyuncağın örtünün dışına çıkmamasıdır. Oyuncak yere düşerse üzüntüyle, 'tühhh! ' diyebilirsiniz. Çocuğunuzdan yere düşen oyuncağı örtüye koymasını isteyin.
Bu oyun sayesinde görsel ve dokunsal becerisi gelişir, örnek alma ve taklit yöntemiyle öğrenir, ritim ve taklit becerileri artar, harekete bağlı olarak ritim duygusu gelişir.
Bu fikirler harika çok teşekkür ederim bu güzel paylaşım için. İlk fırsatta oynayacağız :)
YanıtlaSilBen de bu yazınıza bayıldım.Benim de 22 aylık bir yeğenim var.Annesine aktarıcam bu oyunları.Bir de eğer izin verirseniz bu yaznızın başlığını ve sizin bloğunuzun adresini vererek kendi bloğumda yaznızın bilgisini vermek isterim. bgstil.blogspot.com
YanıtlaSilBen bu yazdığınızı yeni gördüm tabi ki verebilirsiniz :)
Silne güzel oyunlar bayıldım
YanıtlaSil24 ay sonrası da gelecek yakında :)
Sil